Vad kostar det att köpa ett badrum?

Vad kostar det egentligen att köpa ett badrum? Det kan bli rätt så dyrt faktiskt och även om man försöker hålla det så billigt som möjligt så kommer det att svida en del i plånboken. Priset avgörs av hur pass stort badrummet är, och hur pass lyxigt man vill ha det, i princip. Dessutom kostar det extra om man behöver dra om rör och ledningar och göra en grundlig helrenovering. För det är ju snarare det det vanligtvis handlar om, att man renoverar ett gammalt badrum och på så vis köper ett nytt.

Men det går också att bygga ett helt nytt badrum till sitt hus, och då kommer det ju definitivt att krävas en rörmokare som drar nya rör. Då det rum man tänkt sig att göra om till ett badrum heller inte har grundförutsättningarna för det så kommer det att ytterligare höja kostnaderna.

Här kommer det en dag att finnas ett färdigt badrum.
Här kommer det en dag att finnas ett färdigt badrum.

Arbete och material

De två sakerna som kostar när man ska helrenovera eller skaffa ett nytt badrum är dels arbetet och dels materialet. Arbetskostnaden är den minst flexibla, och man kan i huvudsak påverka den genom att hitta billiga hantverkare att utföra jobbet. Men inte för billiga, då det ju är viktigt att arbetet blir väl utfört. Räkna med att det kan kosta uppemot 10.000 kronor per kvadratmeter i ren arbetskostnad när du skaffar ditt nya badrum (det kan också bli billigare, givetvis, men sällan så värst mycket dyrare.

Vad gäller kostnaden för material så har du stor frihet att välja här, från väldigt enkelt till extremt exklusivt. Det går här att komma undan med sådär 5.000 kronor per kvadratmeter om man inte har så stora krav. Men vill man lyxa till det så kan det kosta uppemot 25.000 kronor per kvadratmeter – eller till och med mer!

Med de siffrorna kan du bilda dig en ungefärlig uppfattning om vad det kan komma att kosta. Men! Variationen är stor och det är enklast att helt enkelt ta in anbud för att se vilka erbjudanden du får. Räknar man själv så är felmarginalen väldigt stor.